roditelji i deca

Ići dole

roditelji i deca

Počalji  Admin taj Čet Feb 07, 2008 7:03 pm

Pokažite detetu da ima dobrih i loših dana, ali da postoje načini da se sve pregura. Ako se budete držali te strategije, dete će osetiti vašu sigurnost i velika je verovatnoća da će je i samo primeniti kad se nađe pod stresom. Probajte sledeće:

- Ako imate loš dan, otvoreno im to recite. Crkao vam je kompjuter, muž vam je na poslovnom putu, a „pauk“ vam je odneo kola. Mislite da vaša deca ne primećuju da ste rastrojeni? Ispričajte im šta vam se dogodilo da bi shvatili zašto ste zabrinuti, ali im objasnite da će sve postepeno da se sredi. Bitno je da ne preopteretite decu svojim brigama.
Ako pred detetom previše kukate zbog posla, ono će steći utisak da je svet neprijatno mesto u kome ste vi nesrećni. Takođe je bitno da podstičete decu da vam se povere ako su i ona zbog nečega zabrinuta. Mala deca će lakše da pokažu šta ih muči kroz crteže. Starija deca su zatvorenija i češće se povlače u sebe. Njih možete da pitate kako su dok ih kolima vraćate iz škole ili vozite na trening, jer će lakše da vam se otvore kad vas ne gledaju u oči.
- Ne žurite.
Ako kasnite, možete da vežete detetu pertle ili mu zakopčate jaknu da biste dobili u vremenu. Ali, ako vam pređe u naviku da radite stvari umesto njega, pomisliće da ga smatrate nesposobnim. A kad se od njega bude očekivalo da nešto uradi samo, uplašiće se da nije doraslo zadatku.
- Ako ipak niste uspeli da sačuvate hladnokrvnost, izvinite se. Ta reč ima čarobnu moć. Jasno i glasno recite: „Izvini što sam vikala na tebe. Bila sam ljuta, ali ti za to nisi kriv.“ Tako će dete shvatiti da i odrasli mogu da pogreše.

Kako da prepoznate da vam je dete pod stresom:

Dete koje pokazuje jedan ili više dolenavedenih simptoma, verovatno pati od stresa:
-Muče ga neobjašnjive glavobolje i bolovi u stomaku, naročito ako pred školu ili u trenucima porodičnih svađa.
-Agresivnost u školi (tuče se sa drugovima).
-Pokazuje anksioznost u igri (na primer, otima igračke).
-Povučenost i zatvaranje u sebe ili ravnodušnost prema aktivnostima koje je nekada volelo.
-Igra se samo, iako je nekada uživalo u grupnim aktivnostima.
-Pogoršanje uspeha u školi i nezainteresovanost za učenje.
-Ne ostavlja vas ni za trenutak.
-Odjednom ne ume da rešava samo domaće zadatke i ispoljava nesigurnost u vlastite sposobnosti.
/BLIC, 7.02.2008/

Admin
Admin

Broj poruka : 17
Datum upisa : 26.12.2007

Pogledaj profil korisnika http://dcentar.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu