ADITIVI I HIPERAKTIVNOST DECE

Ići dole

ADITIVI I HIPERAKTIVNOST DECE

Počalji  big mama taj Pet Feb 15, 2008 9:09 pm

Veštačke boje su prisutne u velikom broju prehrambenih proizvoda
Evropska unija ispitaće rezultate jednog britanskog istraživanja prema kojem postoji jaka veza između nekih dodataka hrani i dečijeg ponašanja.
Naučni pri univerzitetu u Sauthemptonu su utvrdila da hiperaktivnost dece vidno skoči kada konzumiraju neke aditive hrane u poređenju s decom kojoj nisu dati isti sastojci.
Britanska agencija za kontrolu hrane, koja je naručila pomenuto istraživanje u Sauthemptonu, kaže da bi svaka efektivna odluka o zabrani određenih dodataka hrani morala da bude doneta evropskom nivou.
Rezultati najnovijeg istraživanja objavljeni su u četvrtak u najnovijem broju medicinskog časopisa Lanset.
Dešava se da deca pate od poremećaja hiperaktivnosti povezanog sa manjkom koncentracije i posledično, sa lošijim uspehom u školi.
U Britaniji od 5 do 10 odsto dece školskog uzrasta pati od tog poremećaja.
"Nakon što pojedu neke slatkiše ili popiju gazirano piće, deca postaju hipearaktivna. Prestanu da slušaju šta im govorite i počnu da rade sve ono što ne smeju. Nisam medjutim, primetila promene u ponašanju kada sinu recimo, dam jabuku", kaže jedan roditelj.
Roditelji su i ranije pojačanu aktivnost kod dece dovodili u vezu sa onim što jedu, tačnije sa slatkišima, gaziranim napicima i grickalicama.
Ispostavilo se da su sasvim u pravu s obzirom da su naučnici sa britanskog Univerziteta Sauthempton zaključili da aditivi u hrani mogu da budu neka vrsta okidača za izuzetnu dečju hiperaktivnost.
"Testirali smo veštačke boje koje se mogu naći u široko rasprostranjenoj vrsti proizvoda koji se nalaze u dečjoj ishrani. Dakle, u ovom istraživanju nismo ustanovili koji su tačno aditivi odgovorni za pojačavanje aktivnosti kod dece. Roditelji bi trebalo da znaju da bi izbacivanje nekih veštačkih boja iz dečje ishrane moglo blagotvorno da utiče na njihovo ponašanje", kaže doktor Dajana Benford .
No, kako zabraniti deci da ne jedu sve one šarene bombone, lizalice, šećerne table i da ne piju gazirane sokove sa najraznovrsnijim ukusima?

Zabrana

Nadležni za ishranu dece u školama, kao i predstavnici britanske agencije za održanje standarda u hrani apelovali su na proizvodjače da dobrovoljno izbace veštačke boje i druge aditive iz proizvoda namenjenih deci.
Profesor Erik Milston sa Saseks Univerziteta zalaže se za zabranu aditiva u proizvodima namenjenim deci.
"Mislim da smo stigli do tačke u kojoj više jednostavno nije prihvatljivo da industriji hrane dozvolimo da nastavi da stavlja veštačke boje i sintetičke dodatke u prehrambene proizvode koji su namenjeni i koji se namerno reklamiraju i prodaju deci i bebama. Ja se zalažem za kompletnu zabranu upotrebe aditiva. Pitam se koliko je još dokaza potrebno nadležnima iz Agencije za prehrambene standarde da bi reagovali", kaže profesor Milston.
Odgovor na pitanje zašto se ne uvede zabrana aditiva u proizvodima za decu BBC je potražio od naučnika u britanskoj agenciji nadležnoj za ispitivanje standarda u prehrambenoj industriji, Endrju Voča.
On kaže da veruje u istraživanje koje dovodi u vezu hiperaktivnost i veštačke boje, ali upozorava na to da je nauka kompleksna i da je, pre nego što se povuče bilo koji drastičan korak u vidu zabrane upotrebe aditiva, neophodno ispitati sve aspekte takvog poteza.
"Dokaz o uticaju aditiva na ponašanje kod dece je složeno, i to ne samo zato što se zna da je hiperaktivnost uzrokovana čitavim nizom genetičkih i socioloških faktora. Postoje dokazi da je aktivnost kod neke dece pojačana nekim veštačkim bojama u hrani. Zato nam je potrebno da se na nivou cele Evrospke unije konsultujemo i razmotrimo šta nam je činiti", kaže Endrju Voč.
[b]

big mama

Broj poruka : 10
Datum upisa : 08.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADITIVI I HIPERAKTIVNOST DECE

Počalji  stephie92 taj Ned Mar 02, 2008 2:42 pm

Hehe,nekima ne trebaju aditiwi da bi bili hiperaktiwni =) Pitajte moju mamu =)

stephie92

Broj poruka : 10
Godina : 26
Datum upisa : 29.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu