PUSTITE DECU DA SE IGRAJU

Ići dole

PUSTITE DECU DA SE IGRAJU

Počalji  big mama taj Uto Feb 12, 2008 12:24 pm

Deci je potrebno mnogo više vremena za slobodnu, spontanu igru, kako bi mogla da se nesmetano razvijaju – psihički, fizički i emocionalno, poručuju pedijatri.
„Američka akademija za pedijatriju” (AAP) je objavila izveštaj u kojem se ističe da današnji prezaposleni roditelji obezbeđuju premalo vremena i prostora svojoj deci za najobičniju igru.
„I pored koristi koju igranje pruža i roditeljima i deci, jednom broju mališana u savremenom svetu sve više se ograničava vreme za tako plemenitu stvar”, navodi se u saopštenju AAP.
U SAD, dodaje se u izveštaju, sve veći broj roditelja nameće deci preveliki broj obaveza, ostavljajući im samo malo vremena za igranje. To za posledicu ima povećanje nervoze kod dece, pojačan stres, a u nekim slučajevima i pojavu depresije.
Poznato je da igra pomaže deci da kvalitetnije koriste svoju kreativnost, da razvijaju maštu, kao i fizičku, kognitivnu i emocionalnu čvrstinu. Igranje je važno i zbog zdravog, pravilnog razvoja mozga. Kroz igru, deca se povezuju sa drugim osobama i postaju svesna sveta oko sebe.
Izveštaj AAP upozorava da skraćenje vremena za igru s jedne strane, i povećanje vremena za učenje i vanškolske aktivnosti, s druge, može imati uticaj na kognitivne sposobnosti deteta, kao i na detetovu emocionalnu stabilnost.
Takođe, naglašava se da dugo sedenje ispred kompjutera i igranje kompjuterskih igrica, vodi decu sve dalje od fizičkih aktivnosti, što kao krajnju poseldicu ima gojaznost.
„Umesto pasivne zabave, ponudite detetu zdravo aktivno slobodno vreme. Na kraju krajeva, igranje predstavlja nezamenjiv deo perioda u životu koji se zove detinjstvo”, poručuju američki pedijatri.
(Yahoo! News)

big mama

Broj poruka : 10
Datum upisa : 08.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu