RODITELJI I TINEJDŽERI

Ići dole

RODITELJI I TINEJDŽERI

Počalji  Admin taj Sre Jan 30, 2008 8:24 pm

Kako da roditelji bolje razumeju decu tinejdžere?


Nesporazumi se mogu izbeći! Ponavljanje naredbi, pitanja bez odgovora... Roditelji ponekad teško komuniciraju s decom

Komunikacija između roditelja i dece sigurno je najteža u vreme puberteta. "Što su deca starija, to su veći problemi u komunikaciji", objašnjava psihijatar Deni Donovan. Pošto tinejdžeri osećaju veću slobodu reagovanja nego kada su bili deca, kada se naljute lupaju vratima ili danima ćute kako bi pokazali da se ne slažu sa roditeljima. Evo pet zlatnih pravila kojih se treba uvek pridržavati da bi se izbegli nesporazumi, da bi se bolje komuniciralo i da bi samim tim odnosi između roditelja i dece bili bolji.

1. Pokazati odlučnost. Kada roditelji na primer kažu: "Koliko puta sam ti rekao da stišaš muziku?", tinejdžeri pomisle "3, 4, 5 puta" i nastave da muziku slušaju odvrnutu do daske! Kao i sva deca, oni shvataju pitanje roditelja "sasvim bukvalno", a takvo pitanje im zvuči kao priznanje neefikasnosti roditeljskih reči. Moglo bi čak da se kaže kao da roditelji govore u prazno!
Kako treba postupiti: izraziti narednu na lep način: "Molim te, utišaj muziku" - a ne u formi pitanja.

2. Zahtevati da naredbe odmah budu izvršene. Ponoviti detetu više puta istu naredbu ničemu ne služi. Takvo ponašanje jedino može da ubedi dete da je nesposobno da sluša pošto sve mora da mu se ponovi više puta. Dok se ne pređe izvestan prag tolerancije, dete ne čuje smatrajući da je roditelj ozbiljan samo kada ponavlja zahteve. A to je sigurno loša navika!
Kako treba postupiti: zahtevajte da naredba bude odmah izvršena! Ako je u pitanju domaći, kažite na primer: "Izaći ćeš tek pošto budeš završio svoj domaći!" I ne zaboravite da pohvalite dete svaki puta kada pristane da učini mali napor kako bi udovoljilo vašim zahtevima.

3. Umeti privući detetovu pažnju. Tražiti od tinejdžera zadubljenog u video igricu da sredi svoju sobu isto je što i govoriti gluvom. Čak i ako dete podigne pogled ili odgovori da će to uraditi, takva njegova reakcija je samo trenutni refleks! I odrasli reaguju na sličan način kada su zadubljeni u neki posao. Zato, kada vam dete kasnije kaže da se ne seća da ste mu nešto rekli, verujte mu jer vas stvarno ne laže.
Kako treba postupiti: privucite njegovu pažnju tapkajući ga po ramenu. Taj fizički kontakt, praćen rečima, omogućava da se prekine njegova usredsređenost na igru i da vas stvarno čuje!

4. Ne padajte u vatru! Pretpostavimo da je dete dobilo dozvolu da ostane napolju do ponoći i da to nije poštovalo: da bi ga kaznili, roditelji mu zabranjuju da ubuduće izlazi! Ali, pošto je roditelj besan, dete se usmerava na njegov bes, buni se i kaže roditelju: "Ti si zao!" To se pretvara u svađu da bi se videlo ko će biti zločestiji i tako nastaje pravi problem!
Kako treba postupiti: ne reagovati odmah, sačekati da vas bes prođe ili odložiti razgovor za naredni dan.

5. Dati dobar primer. Neki roditelji na primer zahtevaju da dete poštuje bezbedonosne mere prilikom vožnje motora, a sami ne vezuju uvek pojas kada voze auto. Zar se onda treba čuditi ako se i dete ponaša na sličan način? Tinejdžerima su gestovi mnogo rečitiji od samih reči. "Deca u pubertetu su veoma osetljiva i reaguju i na najmanji znak hipokrizije roditelja!", primećuje Deni Donovan. Vezati pojas na detetovu primedbu mnogo ne pomaže, roditelj tako pruža samo privid korektnog ponašanja.
Kako treba postupiti: davati dobar primer detetu, što je češće moguće!

J.J.
/roditelj portal/

Admin
Admin

Broj poruka : 17
Datum upisa : 26.12.2007

Pogledaj profil korisnika http://dcentar.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: RODITELJI I TINEJDŽERI

Počalji  stephie92 taj Ned Mar 02, 2008 2:48 pm

Ja mislim da je najbitniji razgowor. Ja sa mojom mamom saswim lepo komuniciram, i super nam je. Izbegawam da se swadjam sa njom, ali je to izgleda u owom periodu nemogutje, sa obzirom da sam teenagerka. U swakom sluchaju, obe strane treba da pokazhu razumewanje - nije ni nama lako sa roditeljima, ali njima je josh tezhe sa teenagerima napadnutim hormonima. =)

stephie92

Broj poruka : 10
Godina : 26
Datum upisa : 29.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

RODITELJI I TINEJDŽERI 2

Počalji  big mama taj Ned Mar 02, 2008 3:29 pm

I deca i roditelji b itrebalo da shvate da ne postoji univerzalni recept za "dobro roditeljstvo".Postoje priručnici tipa Kako biti bolji roditelj, ali ne postoji univerzalno pravilo koga se mogu pridržavati roditelji i reagovati na problem baš na taj način.Roditečljstvo se uči, baš i kako se uči biti dete. To je uloga koju mi dobijamo. Kao svaka uloga ona se uči tokom vremena.
Deca uče da budu deca, a roditelji se podsećaju svog detinjstva i uče da budu roditelji. Danas je teško biti roditelj, jer su ljudi uglavnom primorani da rade po čitav dan ili više poslova kako bi obezbedili svojoj deci pristojan život. I tako da po ceo dan nisu kod kuće i ne mogu biti uzor svojoj deci na pravi način. Zato deca nalaze uzore gde ih ima u izobilju, a to je televizija, igrice i sl. mediji koji su im dostupni u velikoj meri.
Zato, roditelji budite prijatelji sa svojom decom. Pokušajte da razumete razloge njihovih postupaka, odluka. I poštujte njihov sud.
Deco, poštujte svoje roditelje. Probajte da otkrijete dete u njima i sa njim budite prijatelj.

big mama

Broj poruka : 10
Datum upisa : 08.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: RODITELJI I TINEJDŽERI

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu